Trzecia edycja wrocławskiej Nocy Laboratoriów

22 września 2017, 06:00

Wrocławskie firmy, uczelnie, instytucje państwowe i naukowe w nocy 14 października otworzą drzwi do swoich pracowni badawczych, na co dzień niedostępnych dla laików. Nokia Networks, organizator III Nocy Laboratoriów, wraz z kilkunastoma partnerami akcji szykuje warsztaty, pokazy i wyjątkowe w tym roku atrakcje.



Zła dieta zabija miliony ludzi

4 kwietnia 2019, 10:56

Zła dieta zabija rocznie około 11 milionów osób na całym świecie. Takie wnioski płyną z badań pod tytułem Global Burden of Disease Study 2017, przeprowadzonych przez naukowców z Institute for Health Metric and Evaluation na University of Washington.


Trwają zapisy na CEE Fintech Leaders Forum, międzynarodowy program dla studentów

24 października 2019, 11:47

To już piąta edycja międzynarodowego programu dla studentów z regionie Europy Wschodniej i Centralnej. Zapraszamy do rekrutacji wszystkich, tych których interesuje wykorzystanie nowych technologii w świecie finansów – sztucznej inteligencji, Big Data, Open Banking, cyberbezpieczeństwo, systemy płatności i ubezpieczeń w sieci, czy rozwój start-upów z tej branży w regionie CEE


Nowy inkBOOK Focus - więcej treści na stronie, więcej czytania i więcej funkcji

17 maja 2021, 10:48

Polska firma inkBOOK Europe zaprezentowała nowy czytnik e-książek – model inkBOOK Focus z ekranem o przekątnej 7,8” (na którym wyświetlane jest o 30% więcej treści niż na czytnikach 6”) i w pełni zintegrowany z popularnymi aplikacjami Legimi, Empik Go, Storytel czy księgarniami Woblink czy Publio


Trwa ramadan, muzułmański miesiąc postu i umacniania wiary

11 kwietnia 2022, 05:47

"Pierwszym dniem miesiąca ramadan jest 2 kwietnia 2022 roku (sobota) i jest to pierwszy dzień postu, który jest obowiązkiem każdego muzułmanina, oprócz osób zwolnionych z niego", oświadczył Tomasz Miśkiewicz, Mufti Rzeczpospolitej Polskiej, Przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego. Ramadan – najbardziej znane z muzułmańskich świąt – kojarzy się niemuzułmanom przede wszystkim z długotrwałym postem.


Kofeina spożyta przed śniadaniem tylko na chwilę zmniejsza apetyt

19 lipca 2018, 15:06

Kofeina nie jest skutecznym środkiem tłumiącym apetyt czy dobrym sposobem na utratę wagi.


Nowatorska metoda badania transportu elektronów w nanometrowych obiektach

17 kwietnia 2019, 05:43

Aby budować mniejsze niż dotąd urządzenia elektroniczne, trzeba umieć zbadać, jak przez obiekty zbudowane z kilku czy kilkudziesięciu atomów przepływa prąd elektryczny. Międzynarodowy zespół - w tym Polacy - opracował metodę badania transportu elektronów w tak niewielkich obiektach.


Polscy badacze autorami najbardziej kompleksowego opracowania azteckiego „Kodeksu Watykańsiego”

1 kwietnia 2021, 04:22

Międzynarodowy zespół naukowców – kierowany przez dr hab. Katarzynę Mikulską z Wydziału Neofilologii UW – opracował naukową publikację prekolumbijskiego manuskryptu, przechowywanego w Bibliotece Watykańskiej. Dzieło jest jednym z najważniejszych projektów badawczych, które do tej pory zostały zrealizowane w ramach współpracy polsko-meksykańskiej.


Picie kawy chroni przed cukrzycą

11 czerwca 2010, 12:25

Picie kawy zapobiega cukrzycy typu drugiego. Naukowcy są przekonani, że w dużej mierze za zaobserwowany efekt odpowiada kofeina. Badania prowadzono na myszach, a uzyskane wyniki wyglądają bardzo obiecująco (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Dzieci matek pijących kawę w czasie ciąży częściej mają nadwagę bądź otyłość

14 maja 2018, 11:29

Nawet umiarkowane spożycie kawy w czasie ciąży (1-2 filiżanki dziennie) wiąże się z ryzykiem nadwagi bądź otyłości u dzieci w wieku szkolnym. Nie wiadomo, czy kofeina jest bezpośrednią przyczyną, ale ze względu na korelację naukowcy uważają, że i tak warto chuchać na zimne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy